Armoede
De kinderraad van Kerkrade bestaat uit een vertegenwoordiging vanuit alle scholen voor primair onderwijs en in de gemeente Kerkrade. De afvaardiging wordt per school gekozen. Deze raadsleden kiezen vervolgens uit een van de raadsleden hun burgemeester.
In de kinderraad mogen leerlingen van groep 7 en 8 van alle basisscholen en van Kinderopvang Parkstad in de gemeente Kerkrade meepraten en meedenken over het beleid van de gemeente. Vooral over die onderwerpen die direct met de kinderen te maken hebben. Uiteindelijk kan de kinderraad ook adviezen geven. Zij bepalen zelf de onderwerpen die behandeld worden.
Aanleiding en aanpak
De kinderraad heeft armoede zelf gekozen als onderwerp. Een moeilijk onderwerp zo bleek tijdens de vergaderingen van de kinderraad. Want, wat is armoede? Hoe herken je armoede? Is armoede op te lossen? Vragen waar de kinderraad mee aan de slag is gegaan tijdens vier vergaderingen.
29 maart 2023
Op 29 maart is de kinderraad gestart met het antwoord op de open vraag ‘Wat is armoede’ (wat is de definitie) en ‘Waaraan merk je dat iemand niet veel geld heeft (herkenning).
10 mei 2023
Tijdens deze vergadering zijn de kinderraadsleden dieper ingegaan op het thema.
Er is aandacht besteed aan het huishoudelijk budget. De verdeling van inkomsten en uitgaven in het huishouden. De opdracht luidde: je beheert het kasboek en je kunt de euro maar 1x uitgeven, waar geef jij deze aan uit?
Zij hebben een chips test gedaan. De conclusie bij de geteste chips was dat de duurste niet per se de lekkerste chips hoeven te zijn. Hiermee is de relatie gelegd naar de verhouding van prijs-kwaliteit en de invloed van reclame.
Tot slot is een kleine kennisquiz gehouden met vragen over armoede in Nederland en Kerkrade.
28 juni 2023
Deze raadsvergadering was een verdiepingsbijeenkomst. Er is toegewerkt naar
- Herkenning;
- Oplossing;
- Bewustwording.
20 september 2023
Bij deze raadsvergadering zijn de conclusies, aanbevelingen en bewustwording tot stand gekomen. De kinderraad heeft in groepsverband gewerkt op basis van de twee voorafgaande vergaderingen. Er is ingezoomd op de beleefwereld van het kind en dan met name op:
- School
- Thuis
- In de buurt
Er is tevens gesproken over de wijze van communiceren; ‘Hoe kan het thema Armoede onder de aandacht worden gebracht en wat zijn de meest geschikte momenten om dit te doen’.
Conclusies
De Kinderraad heeft geconcludeerd dat Armoede een moeilijk onderwerp is. Armoede is moeilijk te herkennen. En als je het al weet, dan is het oplossen van armoede heel erg moeilijk. De Kinderraad zelf kan armoede helaas niet oplossen. Maar armoede heeft wel aandacht nodig en vooral bekendheid geven aan de hulp die aangeboden wordt.
Het is belangrijk dat het thema armoede een regelmatig terugkomend onderwerp is zodat het onder de aandacht blijft. Kinderen hoeven zich er niet voor te schamen. De rol van de school is hierbij van wezenlijk belang maar maak het ook bespreekbaar in de buurten. Dit kan door middel van het organiseren van diverse activiteiten.
Maak gebruik van social media en andere kanalen om dit onderwerp onder de aandacht te brengen. Verwijs hierbij naar de diverse organisaties die hulp kunnen verlenen.
Advies en aanbevelingen
De Kinderraad adviseert:
Communicatie
Het advies wordt aangeboden aan het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad van Kerkrade. Het advies wordt ook aangeboden aan het clusteroverleg directeuren van de Kerkraadse scholen van Movare, de desbetreffende afdeling van domein Burger en afdeling communicatie van de gemeente.
Uitvoering
De kinderraad krijgt graag medio 2025 een bericht met de stand van zaken.
Dit advies is vastgesteld door de Kinderraad in de vergadering van 13 maart 2024.
Madée Buck
Kinderburgemeester