Hulp bij basisvaardigheden

Lezen, schrijven, rekenen en omgaan met digitale apparaten. We noemen dit basisvaardigheden. U heeft ze nodig om goed mee te kunnen doen op het werk of in de wijk.

Wilt u beter Nederlands leren lezen, schrijven of spreken? Of heeft u moeite met rekenen en computeren? U bent niet alleen. Gemeente Kerkrade helpt u verder. Op verschillende plekken in Kerkrade kunt u gratis meedoen aan activiteiten om uw basisvaardigheden te verbeteren.

Hulp bij lezen, schrijven en praten

Taalhuis
In de bibliotheek vind je het Taalhuis. Hier vindt u veel boeken. Dat zijn boeken voor iedereen die moeite heeft met lezen. Boeken en kranten in eenvoudige taal, beeldwoordenboeken en luisterboeken. Maar ook boeken waarmee u de Nederlandse taal kunt leren en boeken waarmee u kunt oefenen voor het examen van de inburgering. U kunt ook oefenen met diverse programma’s, zoals oefenen.nl, op de computer. In het Taalhuis werken taalvrijwilligers die u één-op één of in een groep kunnen begeleiden.

U kunt het Taalhuis ook bellen of mailen met uw vraag. Mail naar taalhuis@bibliotheekkerkrade.nl of neem contact op via 045-763 05 20. Meer informatie vindt u op de pagina van het Taalhuis.

Taalcafé
In het Taalcafé leert u Nederlands op een leuke en ontspannen manier. U oefent samen met andere mensen het lezen, schrijven, praten en luisteren in het Nederlands. Elk Taalcafé is verbonden aan een thema. Tijdens het Taalcafé kunt u mensen ontmoeten, een spel spelen, spreken, schrijven, lezen of gewoon een kop koffie drinken samen. Iedereen mag gratis meedoen. U hoeft geen lid te zijn van de bieb. Aanmelden is niet nodig. Het Taalcafé wordt twee keer per maand gehouden.

  • Elke eerste woensdag van de maand van 10.00 - 12.00 uur in Bibliotheek Kerkrade (HuB). Martin Buberplein 15, 6461 NC Kerkrade
  • Elke eerste vrijdag van de maand van 10.00 - 12.00 uur in 't Westhoes. Annemonenstraat 16, 6466 SZ Kerkrade

Voor meer informatie over het Taalcafé kunt u terecht op de pagina van het Taalhuis en de Facebookpagina.

Leeskring
In de Leeskring kunt u in een groepje van maximaal 8 personen een boek lezen en daarover praten. Taalvrijwilligers begeleiden deze activiteit. Iedereen mag gratis meedoen. Aanmelden voor de Leeskring kan via het Taalhuis bij het informatiepunt van Bibliotheek Kerkrade. Voor meer informatie over de Leeskring kunt u terecht op de pagina van het Taalhuis.

Schrijfkring
In de Schrijfkring oefent u samen in een groepje verschillende manieren van schrijven. Denk bijvoorbeeld aan het schrijven van gedichten en verhalen. De Schrijfkring wordt begeleid door ervaren schrijvers. Aanmelden voor de Schrijfkring kan via het Taalhuis bij het informatiepunt van Bibliotheek Kerkrade. Voor meer informatie over de Schrijfkring kunt u terecht op de pagina van het Taalhuis.

Taalles in de bieb
In de bieb kunt u een op een taalles krijgen. Dit betekent dat u een op een les krijgt van een taal-vrijwilliger. De vrijwilliger kan u helpen met het leren spreken, lezen en schrijven van de Nederlandse taal. Ook kan de vrijwilliger helpen met het oefenen voor de inburgering. De taallessen worden gegeven in de bibliotheek van Kerkrade, Eygelshoven en in 't Westhoes. Voor meer informatie over taalles in de bieb kunt u terecht bij het Taalhuis, te vinden bij het informatiepunt van Bibliotheek Kerkrade of op de pagina van het Taalhuis.

Nederlandse les van Impuls
In een groepje van 5 tot 12 personen leert u tijdens de Nederlandse les het lezen, schrijven en praten in de Nederlandse taal. Taalvrijwilligers geven deze lessen die georganiseerd worden door Impuls. Iedereen mag gratis meedoen. Er zijn lessen voor beginners en gevorderden.

  • Beginner: u spreekt nog geen of een heel klein beetje Nederlands
  • Gevorderd: u spreekt al wat beter Nederlands

De lessen worden gegeven in het Sjevemethoes, op de volgende dagen:

  • Beginner: elke maandag van 12.30 tot 14.30 uur en elke vrijdag van 12.30  tot 14.30 uur
  • Gevorderd: elke maandag van 12.30 tot 14.30 uur, elke dinsdag van 9.00 tot 12.00 uur, elke woensdag van 9.00 tot 12.00 uur en elke vrijdag van 9.00 tot 12.00 uur

U kunt u aanmelden voor de lessen bij Fatima Abigane (fabigane@impulskerkrade.nl) of Samira Rajab (srajab@alcander.nl) of bel naar 045 - 560 25 25. Voor meer informatie kunt u terecht bij het informatiepunt van Bibliotheek Kerkrade en op de Facebookpagina van Sjevemethoes.

Lessen Taal+
Voor volwassenen die beter willen worden in lezen, schrijven, rekenen en omgaan met digitale apparaten is er Taal+. Dit zijn schoollessen die het Vista College geeft. De lessen zijn gratis en worden gegeven bij het Vista College in Heerlen en in wijken bij u in de buurt. Aanmelden voor Taal+ kan via het Taalhuis bij het informatiepunt van Bibliotheek Kerkrade. Voor meer informatie kunt u terecht op de pagina Taal+ van Vista College. Bij vragen kunt u contact opnemen via 06 - 53 45 40 23 of mail naar taalparkstad@vistacollege.nl.

Hulp bij digitale apparaten

Training Klik & Tik
Met de training Klik & Tik leert u werken met computers en internet. U leert hoe u het internet en apps kunt gebruiken. Ook leert u meer over sociale media zoals bijvoorbeeld Facebook en Instagram. De cursus wordt gegeven door vrijwilligers. U kijkt samen met de vrijwilliger naar uw persoonlijke leervragen. Na de cursus kunt u thuis verder oefenen. De cursus wordt gegeven in de bibliotheek van Kerkrade en is gratis. Ook als u slechtziend bent kunt u meedoen aan de Klik & Tik training. Aanmelden kan via het Digitaalhuis bij het informatiepunt van Bibliotheek Kerkrade. Voor meer informatie kunt u terecht op de pagina van het Digitaalhuis.

Training DigiVitaler
Met de training DigiVitaler leert u het regelen van uw gezondheidszaken via het internet. In deze training krijgt u uitleg over het patiëntenportaal van uw huisarts en leert u hoe u een online afspraak of beeldbel-afspraak maakt. Ook krijgt u uitleg over de app 'Mijn Zuyderland'. Deze training is gratis voor iedereen. Aanmelden kan via het Digitaalhuis bij het informatiepunt van Bibliotheek Kerkrade. Voor meer informatie kunt u terecht op de pagina van het Digitaalhuis.

Training DigiSterker
Met de training DigiSterker leert u werken met de websites van de overheid. Ook leert u een DigiD aanvragen en gebruiken. Aanmelden kan via het Digitaalhuis bij het informatiepunt van Bibliotheek Kerkrade. Voor meer informatie kunt u terecht op de pagina van het Digitaalhuis.

Hulp bij regelzaken

Infobalie Impuls
Heeft u een situatie of probleem waar u alleen lastig uitkomt? Stel uw vraag over geldzaken, opvoeding, zorgaanvragen, onderwijs, wonen of werk bij de infobalie van Impuls. De infobalie van Impuls vindt u in verschillende wijkpunten.

  • Elke maandag van 13.00 – 16.00 uur en elke dinsdag van 9.00 – 12.00 uur.
    in Wijkpunt Noord, Terbruggen 16, 6471 JV Eygelshoven
  • Elke maandag van 10.00 - 12.00 uur en elke donderdag van 15.00 - 17.00 uur 
    in gemeenschapshuis ’t Westhoes, Anemonenstraat 16, 6466 SZ Kerkrade
  • Elke dinsdag van 10.30 - 13.30 uur in gemeenschapshuis ’t Bleijerhoes, Nicoploumstraat 8, 6462 TZ Kerkrade
  • Elke donderdag van 9.00 - 12.00 in gemeenschapshuis t Sjevemethoes, St. Pieterstraat 3, 6463 CP Kerkrade

Informatiepunt Bibliotheek Kerkrade
Stel al uw vragen over taal, geld, werk, wonen, gezondheid of een juridische vraag tijdens het informatiepunt van Bibliotheek Kerkrade. Het informatiepunt is gratis voor iedereen en u hoeft geen lid te zijn van de bibliotheek. Het informatiepunt is er op verschillende plekken en tijdstippen. Er zijn verschillende organisaties aanwezig om u te helpen bij uw vraag. Voor meer informatie kunt u terecht op de pagina van de bibliotheek.

  • Elke maandag van 10.00 - 12.00 uur in 't Westhoes. Annemonenstraat 16, 6466 SZ Kerkrade
  • Elke maandag van 13.00 - 15.00 uur in Bibliotheek Eygelshoven (Socio-project). Terbruggen 18, 6471 JC Eygelshoven
  • Elke vrijdag van 10.00 - 12.00 uur in Bibliotheek Kerkrade (HuB). Martin Buberplein 15, 6461 NC Kerkrade
     
    • Het Taalhuis
      Medewerkers van het Taalhuis helpen u bij al uw vragen over lezen, schrijven, rekenen en het werken met digitale apparaten.
    • Impuls
      Medewerkers van Impuls helpen u bij allerlei vragen over regelzaken zoals het meekijken met brieven van CZ en de Belastingdienst. Daarnaast kunt u hier terecht met vragen over schulden, financiële vragen of ondersteuning op het gebied van geestelijke en lichamelijke klachten die bijvoorbeeld veroorzaakt worden door stress.
    • Stichting Leergeld Parkstad
      Medewerkers van Stichting Leergeld Parkstad helpen u bij al uw financiële vragen over schoolactiviteiten of hobby-activiteiten van uw kind. Zij kijken samen met u of u recht heeft op een financiële bijdrage zodat uw kind mee kan doen aan activiteiten op school.
    • Schulphulpmaatje
      Medewerkers van Schuldhulpmaatje helpen u bij al uw vragen en zorgen rondom uw geldzaken. Zij helpen u met budgetteren en het voorkomen van schulden. Als u schulden heeft, helpen zij u met een plan om uw schulden af te lossen.
    • Toon Hermans Huis
      Medewerkers van het Toon Hermans Huis zijn aanwezig om vragen te beantwoorden en te praten over verdriet en pijn rondom het onderwerp kanker.
    • Advocaat Lucienne Hermans
      Lucienne Hermans helpt u bij vragen over echtscheiding en alimentatie, ziekte, werk en arbeidsongeschiktheid, UWV, politie en strafrecht. Voor meer informatie kunt u terecht op de pagina van de bibliotheek.
    • DELA Uitvaartcentrum
      Medewerkers van het DELA Uitvaartcentrum helpen u bij al uw vragen over een overlijden en het regelen van het afscheid van een dierbare.
    • Alzheimer Vereniging Parkstad
      Medewerkers van Alzheimer Vereniging Parkstad helpen u bij al uw vragen rondom dementie en mantelzorg aan naasten met dementie.
    • Rabobank
      Medewerkers van de Rabobank helpen u bij uw bankzaken. Bent u klant bij een andere bank, dan kunt u  hier ook terecht voor advies.
    • Informatiepunt Digitale Overheid (IDO)
      Medewerkers van het Informatiepunt Digitale Overheid helpen u bij vragen over toeslagen, belastingen, DigiD, AOW, werk, uitkering, rijbewijs en zorg. Voor meer informatie kunt u terecht op de pagina van de bibliotheek.