Herkent u een Aziatische hoornaar als u hem ziet?
De Aziatische hoornaar komt steeds vaker voor in Nederland. Het is belangrijk om deze hoornaar goed te herkennen, want hij is gevaarlijk voor andere insecten en de natuur. Bovendien kan hij pijnlijk steken.
Een steek van een Aziatische hoornaar is alleen gevaarlijk voor mensen die allergisch zijn. Wel is de hoornaar gevaarlijk voor ecosystemen, de biodiversiteit, de fruitteelt, omdat ze schadelijk zijn voor bijen en andere insecten.
We kunnen daarom uw hulp goed gebruiken bij het terugdringen van de opkomst van de Aziatische hoornaar.
De Aziatische hoornaar herkennen
De Aziatische hoornaar is duidelijk te herkennen aan haar volledig zwarte borststuk, zwart poten met geel uiteinde en geeloranje band achter op haar zwarte achterlijf.
Op de website van wespenvernietiging vindt u meer informatie over De verschillen tussen wespen, hoornaars, bijen en hommels (wespenvernietiging.be)
Koninginnen van de Aziatische hoornaar vliegen vanaf maart tot eind mei, begin juni. Heeft u dwergmispel, engelwortel of klimop in uw tuin of omgeving staan? Houd deze plek(ken) vooral rond deze tijd dan goed in de gaten. De Aziatische hoornaar zoekt in de buurt van deze planten namelijk naar voedsel.
Kijk ook in het voorjaar goed in schuurtjes, onder overkappingen en op andere beschutte plaatsen of er een nest zit van de Aziatische hoornaar. Vraag uw omgeving ook om dit in de gaten te houden.
Meld het meteen als u een Aziatische hoornaar of nest ontdekt
Heeft u een Aziatische hoornaar gezien of heeft u een nest in uw omgeving ontdekt? Blijf dan uit de buurt. De hoornaar zal u als bedreiging zien als u te dichtbij komt en dan valt hij aan.
Als dit mogelijk is, maak dan vanaf een veilige afstand een foto en meld het bij het landelijke meldpunt als u een Aziatische hoornaar denkt te zien. Voer waarneming in voor Aziatische Hoornaar - Waarneming.nl
Als het inderdaad een nest van de Aziatische hoornaar is, zullen zij contact met u opnemen. Zodat zij het nest kunnen komen weghalen. Het weghalen van het nest moet professioneel gebeuren, dus ga absoluut niet zelf aan de slag.