Hoe is het nu met de opvang voor Oekraïense vluchtelingen?

Begin dit jaar opende aan de Hammolenweg in Kerkrade de tijdelijke opvanglocatie voor ontheemden uit Oekraine. De gemeente Kerkrade nam hiermee opnieuw de verantwoordelijkheid voor crisisnoodopvang. De beschikbare, structurele huisvesting voor vluchtelingen is beperkt en de vraag naar geschikte woonruimten onverminderd groot. De opvanglocatie is inmiddels helemaal vol.

Burgemeester Petra Dassen: “Eerder hebben we tijdelijk Oekraïense ontheemden opgevangen in een sporthal. Dat is goed voor opvang voor de korte termijn, maar het legt heel veel druk op de lokale gemeenschap als een sporthal voor langere tijd uit de roulatie wordt genomen. Dat wilden we als college niet, dus moesten we op zoek naar andere mogelijkheden. De locatie aan de Hammolenweg bood zich aan en ik ben blij dat ik voor de duur van twee jaar een menswaardige opvang kan bieden waar ontheemden uit Oekraine een tijdelijk thuis ver weg van huis vinden”.

De tijdelijke locatie is ingericht en wordt beheerd in opdracht van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg. De crisisopvang, gebouwd in een voormalig weiland, ligt op de hoek van de Hammolenweg en Hambosweg. Een unieke opvanglocatie, ingericht met zelfstandige woonunits rondom een centrale voorziening. Het concept voor een dergelijke tijdelijke opvang is niet nieuw, maar is ingericht naar voorbeeld van eerdere door de VRZL beheerde crisisnoodopvang (CNO) voor asielgerechtigden, in Landgraaf, Sittard-Geleen en Voerendaal. 

Veiligheid voorop

Net als de opvanglocaties wordt deze opvanglocatie ingericht en beheerd door IMA, die hiermee in relatief korte tijd een beproefd concept hebben ontwikkeld. Naast het bieden van menswaardige tijdelijke woonruimte, dagbesteding, ontspanning en onderwijs, is er veel aandacht voor de veiligheid van bewoners op de locatie én de omwonenden. Burgemeester Dassen: “Ik vind het belangrijk dat we tijdelijk een veilig thuis kunnen bieden aan mensen die huis en haard moeten verlaten als gevolg van oorlog en geweld. Het is echter ook belangrijk dat de omwonenden zich veilig blijven voelen in hun eigen woonomgeving. Ik ben dan ook niet alleen blij met de inrichting van de locatie maar ook het veiligheidsconcept zoals de Veiligheidsregio dit samen met IMA heeft opgezet.”

Voortgang

Op de locatie is plaats voor 72 woonunits voor de opvang van in totaal 200 personen. Inmiddels zijn alle units geplaatst en hebben zo'n 190 mensen intrek genomen. De woonunits zijn sober ingericht. Anders dan de opvanglocaties voor asielgerechtigden, beschikken de bewoners naast slaap- en woonvoorziening, over een zelfstandige douche en toiletvoorziening en een functionele keuken. Op het terrein is daarnaast de mogelijkheid om te ontspannen en lessen te volgen. 

Lokale steun

Wethouder John Roland is blij met de lokale steun voor de Oekraïense vluchtelingen: “De steun gaat verder dan alleen materiële hulp. Lokale scholen hebben hun deuren geopend voor de Oekraïense kinderen, waardoor ze niet alleen onderwijs ontvangen, maar ook de kans krijgen om nieuwe vriendschappen te sluiten en zich thuis te voelen in hun nieuwe omgeving. Drie lokale huisartsenpraktijken hebben zich samengepakt om medische hulp te bieden aan de tijdelijke bewoners. Daarnaast hebben ook bedrijven en organisaties zich ook gemobiliseerd. We ontvingen donaties en er werden werkgelegenheidskansen geboden. Dit helpt om de integratie van de uit Oekraïne ontheemden te vergemakkelijken”.