Houtstook: open haarden en kachels
Het gebruik van een open haard of houtkachel kan voor overlast zorgen. Als u de houtkachel of open haard aansteekt, ontstaat er rook. De rook kan duidelijk te ruiken zijn en kan effect hebben op de gezondheid van uzelf en van uw buren. Want in de rook zitten stoffen die schadelijk zijn.
Het inademen van deze stoffen is voor iedereen ongezond, maar vooral voor mensen met luchtwegaandoeningen, hart- en vaatziekten, ouderen en kinderen. Zij kunnen meer en eerder klachten ontwikkelen door houtrook. Ook bij kleine hoeveelheden houtrook. Daarnaast zijn er ook mensen die last hebben van de geur van houtrook.
Meer informatie over houtrook en gezondheid leest u op de website van het RIVM. https://www.rivm.nl/houtrook
Wat kunt u doen als u last heeft van houtrook?
Het is voor ons als gemeente erg lastig om tegen houtrookoverlast op te treden. Dit komt omdat er op dit moment geen regels zijn waarmee we op een objectieve manier overlast kunnen meten en beoordelen. En we dus moeilijk kunnen bepalen wat overlast is en wat niet. Want waar de ene buur houtrook helemaal niet vervelend vindt, kan de andere buur al veel last hebben van een beetje rook. Hierdoor kunnen wij moeilijk handhaven.
Heeft u zelf last van houtrook?
Dan adviseren wij u om zelf met de stoker te praten. Vaak weet de stoker helemaal niet dat de buren last hebben van zijn stookgedrag. Probeer er samen uit te komen en afspraken te maken die de overlast beperken of stoppen.
Met deze tips van Milieu Centraal kunt u het gesprek met uw buur voorbereiden.
Blijft u last houden van de rook? En komt u er samen niet uit? Dan kunt u een melding maken van overlast bij de gemeente. Op basis van uw klacht onderzoeken we of we kunnen handhaven en zo ja, hoe we dat kunnen doen.
Waar kunt u rekening mee houden als u hout stookt?
Stookt u zelf hout en wilt u weten hoe u ervoor kan zorgen dat de buren zo min mogelijk last hebben van uw houtkachel? Stook dan volgens de stooktips van Milieu Centraal
Stookalert
Controleer voor u gaat stoken sowieso altijd eerst de stookwijzer Zo weet u wanneer het vuur beter uit kan blijven.
Let ook op het stookalert van het RIVM
Het RIVM geeft per provincie een stookalert af. Dit doen ze op momenten dat het stoken van hout door de weersomstandigheden en/of de luchtkwaliteit mogelijk veel overlast geeft en kan zorgen voor extra gezondheidsklachten.
Dit kan zijn bij weinig wind, want dan waait de rook minder goed weg. Of als de luchtkwaliteit al slecht is, bijvoorbeeld bij smog door fijnstof, want dan verergert houtrook de situatie. In deze situaties is het daarom beter om geen hout te stoken.
Ook de stookalerts van het RIVM ontvangen?
Iedereen kan zich aanmelden voor de stookalert van RIVM. Bij een stookalert krijgen abonnees een bericht via e-mail. U kunt zich aanmelden via de website van RIVM
Meer informatie over houtstook, de Stookwijzer en het stookalert kunt u lezen op het Informatiepunt Leefomgeving