Omgevingsplan
Vanaf 1 januari 2024 geldt de Omgevingswet. Vanaf dan heeft de gemeente niet langer allemaal verschillende plannen met juridische regels maar is er één omgevingsplan met gemeentelijke regels voor de fysieke leefomgeving.
Het omgevingsplan bestaat uit twee delen:
- Alle bestemmingsplannen en andere regelgeving die vanaf de inwerkingtreding van de Omgevingswet in het omgevingsplan thuishoort (beheersverordeningen en wijzigingsplannen)
- De bruidsschat
Het Omgevingsplan is te vinden in het Omgevingsloket onder Regels op de kaart Dit is de vervanger van ruimtelijkeplannen.nl
De bruidsschat
De bruidsschat bestaat uit regels die het Rijk overdraagt aan de gemeenten en waterschappen. Dit doen ze omdat het regels zijn die gemeenten en waterschappen beter lokaal kunnen afwegen. Voor gemeenten zijn dit bijvoorbeeld milieuregels voor activiteiten als horeca, dierenpensions, dagrecreatie en supermarkten en regels over gevolgen van activiteiten, zoals de aansluiting van gebouwen op nutsvoorzieningen en de hoeveelheid geluid of geur voor de omgeving.
Gemeenten kunnen zelf de bruidsschat aanpassen, zolang de regels maar voldoen aan de instructieregels van Rijk en provincie.
In eerste instantie gaat het om een tijdelijk omgevingsplan. Gemeenten hebben tot 1 januari 2032 de tijd om een definitief Omgevingsplan op te stellen. Die tijd is nodig al het nieuwe beleid, de huidige verordeningen en regels om te zetten naar dit definitieve omgevingsplan.
Plannen die niet passen in het tijdelijke omgevingsplan
Na inwerkingtreding van de Omgevingswet zullen zich initiatieven aandienen die in strijd zijn met het tijdelijke omgevingsplan. Het opstellen van een nieuw bestemmingsplan is dan niet meer mogelijk. Daarom gaat de gemeente werken met een Buitenplanse Omgevingsplan Activiteit (BOPA) en ‘Tijdelijke Alternatieve Maatregelen’ (TAM)
BOPA
Met een BOPA sta je een activiteit toe die nu nog niet is toegestaan in het omgevingsplan (mits de gemeente medewerking wilt verlenen aan het plan). Een BOPA kunt u aanvragen met een aanvraag omgevingsvergunning. Het advies is altijd om uw plan eerst in te dienen als vooroverleg. Dan weet u of uw plan kans van slagen heeft voordat u de omgevingsvergunning aanvraagt. Een vooroverleg en een omgevingsvergunning vraagt u aan via het Omgevingsloket.
TAM en TAM-IMRO
Er worden landelijk nog volop verbeteringen aangebracht in het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). Pas na inwerkingtreding van de Omgevingswet wordt duidelijk of en hoe goed het DSO-wijzigingen in het omgevingsplan kan verwerken. Omdat het DSO nog niet optimaal werkt, zijn door het Rijk de ‘Tijdelijke Alternatieve Maatregelen’ (TAM) ontwikkeld.
Mocht de BOPA niet mogelijk zijn, dan kan in overleg met initiatiefnemers voor de TAM-IMRO route gekozen worden. Een TAM-IMRO plan heeft juridisch dezelfde inhoud als een nieuw omgevingsplan, maar technisch wordt gebruik gemaakt van de oude IMRO standaard. Hierdoor is er minder onzekerheid bij het opstellen en publiceren van het plan. Een TAM-IMRO plan wordt gepubliceerd op Ruimtelijke Plannen en Officiële Bekendmakingen