Onderzoek informele cultuurbeoefening

Cultuurbeoefening omvat alle vormen van kunsten, waaronder zang, dans en toneel, evenals vakmanschap, geschiedschrijving (verhalen schrijven over gebeurtenissen uit het verleden) en tradities. De manier waarop cultuur wordt beoefend, verandert. Terwijl cultuurbeoefening in de vorm van verenigingen afneemt en onder druk staat, lijkt informele cultuurbeoefening (cultuurbeoefening die niet in een formele rechtsvorm is georganiseerd, ofwel niet-zakelijk) toe te nemen. Maar welke vormen van informele cultuurbeoefening zijn er eigenlijk? Hoe werken informele groepen? Met welke uitdagingen hebben zij te maken? En willen ze ondersteuning?

Ondersteuning 

Het Huis voor de Kunsten Limburg ondersteunt vrijwilligers(besturen) van de vele formele cultuurverenigingen en stichtingen die bezig zijn in Limburg. We bieden deze groepen advies en ondersteuning, bijvoorbeeld op het gebied van financiering, samenwerking, deelnemers zoeken en communicatie in de vorm van kennissessies, workshops en adviesgesprekken. 

Het is voor het Huis echter moeilijker om zicht te krijgen op en contact te leggen met informeel georganiseerde cultuurbeoefenaars. Zij komen op andere manieren samen en zijn minder goed merkbaar. Daarom weten we veel minder goed of en welke uitdagingen informele cultuurbeoefenaars hebben. Dat geldt ook voor de vraag of zij nodig hebben. 

Online vragenlijst

Om duidelijkheid te krijgen, is het nodig om meer te weten over informele cultuur in Limburg. Daarom doet het Huis voor de Kunsten Limburg samen met Maastricht University en Bureau Schoonbrood onderzoek naar informele cultuur in groepen, zowel in amateurkunst als in erfgoed.

Doe jij aan cultuur op een informele manier? Klik hier om de vragenlijst in te vullen. Je kunt de vragenlijst invullen tot en met vrijdag 16 augustus 2024 en het duurt maximaal 15 minuten.

Formele cultuurbeoefening

In Limburg zijn veel mensen in hun vrije tijd bezig met muziek, films, toneel- en dansvoorstellingen. Vaak gebeurt dit met een groep als lid van een vereniging of als cursist bij een Centrum voor de Kunsten. Ook zijn er heel veel vrijwilligers actief bij erfgoedorganisaties zoals musea, heemkundekringen (kring of vereniging verbonden aan een gebied, land, provincie, stad of thema), Limburgse taalgroepen en molens. Zij zorgen voor ons cultureel erfgoed.

De verenigingen of stichtingen waar kunstbezigheden gebeuren of waar erfgoed wordt verzorgd, staan ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Deze organisaties hebben regels en kennen een officieel bestuur dat verantwoordelijk is voor de vereniging of organisatie. We noemen deze vorm van cultuurbeoefening daarom ‘formeel georganiseerd’ of we spreken over ‘formele cultuurbeoefening’.

Informele cultuurbeoefening

Daarnaast zijn er ook groepen mensen die zich op een andere manier 'verenigen' ofwel ontmoeten en op andere manier aan cultuur doen en ons erfgoed bewaren. Denk aan een online netwerk waar mensen elkaar ontmoeten en verhalen of foto’s delen, boekenclubs, popbands, muziekgroepen, schildergroepen, volksdansgroepen, verhalenvertellers, vriendengroepen die wagens bouwen en kostuums maken voor Vastelaovend, groepen die jaarlijkse een dorpstraditie of samen een ambacht uitvoeren.

Omdat deze groepen niet in een vereniging of andere officiële vorm zijn georganiseerd waar regels aan zijn verbonden, noemen we ze 'informeel georganiseerd' of spreken we van 'informele cultuurbeoefening'.

Over het onderzoek

Het onderzoek wordt gedaan als onderdeel van het Plan Herstelsteun Amateurkunsten Limburg en wordt financieel gesteund door het Fonds voor Cultuurparticipatie.

Logo's van de deelnemende organisaties