Ook stichting MEE denkt met je mee

Afbeelding van Meedenker

Het is altijd fijn als er iemand met je meedenkt en je helpt om de zaken weer op orde te krijgen. Zeker als je tegen een situatie of probleem aanloopt waar je alleen lastig uitkomt. Je kunt daarvoor gratis de hulp van een Meedenker inschakelen.

Dat kan onder andere via MEE. Cliëntondersteuner Daline van MEE vertelt meer over haar rol bij de Meedenkers.

Wat doet MEE in de rol van Meedenker?

Logo van Stichting MEE

“Iedereen wil het liefst een gelukkig en waardevol leven leiden. Een leven waarin je meetelt en meedoet. Dat is niet altijd gemakkelijk. Bijvoorbeeld omdat je een beperking of een blijvende ziekte hebt. Want dan kan het regelen van je dagelijkse leven ingewikkeld zijn. Denk bijvoorbeeld aan het regelen van een plek om te wonen, zorg, geldzaken, opvoeding, dagbesteding, vervoer, werk en onderwijs. Als je wel een steuntje in je rug kunt gebruiken, kan een onafhankelijke meedenker van  MEE helpen.  Samen vinden we een oplossing". 

Voor wie zijn jullie er?

“MEE zet zich in voor mensen met een beperking en hun netwerk. Op alle levensgebieden en in alle levensfasen, zodat zij kunnen meedoen in de samenleving.”

Met welk soort vragen kunnen mensen zich melden? 

“Via de schuldhulpverlening is de vraag van Elias bij mij binnengekomen. De medewerker van schuldhulpverlening heeft contact opgenomen met mij. We kennen elkaar uit het netwerk. Elias is een jonge met een verstandelijke beperking (ontwikkelingsleeftijd van 6-12 jaar). Hij had praktische hulp nodig bij een aantal regelzaken. Elias heeft nogal wat schulden die zijn ontstaan toen zijn ex-vriendin misbruik heeft gemaakt van haar goedheid en leningen op zijn naam heeft afgesloten. Hij is hier heel erg van geschrokken en werkt hard om de schulden af te lossen.” 

Hoe heb je Elias kunnen helpen?

“Via de rechtbank hebben we bewindvoering (iemand die je geldzaken beheert) aangevraagd, zodat Elias geholpen wordt om de schulden af te lossen én om problemen in de toekomst te voorkomen.”

Via de rechtbank? Dat lijkt best een grote stap.

“Een gesprek bij de rechtbank is natuurlijk erg spannend! Als meedenker ben ik samen met Elias en zijn vader naar de rechtbank gegaan. Tijdens het gesprek had ik vooral een vertalende rol. De vragen van de rechter waren moeilijk te begrijpen en dus hielp ik Elias met het begrijpen en beantwoorden van de vragen.”

Hoe is Elias na deze uitspraak geholpen?

“Na de uitspraak van de rechtbank heb ik Elias geholpen met regelzaken rondom de bewindvoering. Bewindvoerders communiceren in een taal die voor Elias moeilijk te begrijpen is. Zinnen als “gelieve onderstaand formulier volledig in te vullen en te retourneren naar  onderstaand adres” zijn voor hem abracadabra. Ik heb de bewindvoerder uitleg gegeven over de beperking van Elias en welke communicatie hierin wenselijk is. De hulp van de meedenker gaat dus verder dan alleen het ondersteunen van de cliënt.”

Hoe staan jullie als Meedenker in contact met de cliënten?

“Er zijn verschillende manieren om met een cliënt in contact te staan. Zo heb ik in de casus van Elias contact gehad via Whatsapp, beeldbellen, gesprekken op kantoor, maar ook ouderwets bellen. De combinatie hiervan maakt dat ik via Whatsapp snel bereikbaar ben, maar in een gesprek op kantoor meer tijd en aandacht heb voor uitgebreidere vragen.”

Je hebt een adviserende rol. Hoe zie je dat terug in het contact met de cliënt, in jouw geval bij MEE?

“Ik probeer als meedenker aan te sluiten bij de cliënt. Dit doe ik door mijn taal aan te passen, maar ook het tempo van de cliënt te volgen. Ik neem geen beslissingen voor de cliënt, maar geef de cliënt informatie en opties zodat deze zelf kan beslissen. Hierdoor kunnen mensen met een beperking gewoon deelnemen aan de maatschappij.”

Meedenker Daline van MEE legt aan de hand van een spel iets uit aan een cliënt

Meedenkers