Participatie en de Omgevingswet

De Omgevingswet stimuleert participatie. Dat betekent dat u actiever en eerder wordt benaderd om mee te denken over nieuwe plannen in uw buurt. Niet pas als alles al klaar is, maar vanaf het begin. Maar ook dat u, als u zelf een plan of idee heeft, hierbij actief anderen betrekt. Bij het aanvragen van een omgevingsvergunning moet bijvoorbeeld aangetoond kunnen worden of er aan participatie is gedaan. Op welke manier dat gebeurt, kan verschillen.
 

Participatie volgens de Omgevingswet

Wanneer en voor wie is participatie verplicht?

Gemeentes zijn verplicht aan participatie te doen bij de voorbereidingen van een omgevingsvisie, omgevingsplan, omgevingsvergunning en van een uitvoeringsprogramma.

Op onze pagina Burgerparticipatie leggen we uit hoe we dit in de gemeente Kerkrade aanpakken. 

Een initiatiefnemer (diegene met een plan of idee) wordt aangemoedigd om aan participatie te doen. Het zorgt er wel voor dat belanghebbenden op de hoogte zijn van uw plan. Ook kan het zorgen voor draagvlak voor uw plan. Wanneer u een omgevingsvergunning aanvraagt, kijkt de gemeente of en hoe u het betrekken van de omgeving heeft aangepakt.

In een aantal gevallen is participatie wel verplicht. De gemeenteraad heeft besloten welke gevallen dit zijn. 

Stappenplan participatie voor initiatiefnemers

Bent u een initiatiefnemer en wilt u meer weten over participatie bij de omgevingsvergunning? Bekijk dan ons stappenplan voor participatie. In dit plan helpen wij u op weg en geven wij u handvatten voor hoe u uw omgeving kunt betrekken bij uw plan. 

U kunt het stappenplan onderaan deze pagina ook downloaden als printbare versie. 

Downloads

Een pdf-bestand kunt u openen in verschillende pdf-lezers, zoals Adobe Acrobat Reader