Regels voor hinderlijke en gevaarlijke honden

In Kerkrade wonen ongeveer 6000 honden. Als gemeente willen we dat honden, hun baasjes en mensen zonder hond op een fijne en veilige manier kunnen samenleven.

De afgelopen jaren is het in Kerkrade helaas meerdere keren voorgekomen dat honden agressief gedrag hebben laten zien en/of dat ze een persoon of een ander dier gebeten hebben.  

Wij vinden dat mensen en dieren zich vrij in de openbare ruimte moeten kunnen bewegen zonder gebeten of aangevallen te worden door honden. Daarom hebben we in Kerkrade naast het hondenbeleid ook aparte regels voor gevaarlijke honden. Zodat we als gemeente kunnen optreden wanneer een hond zich gevaarlijk gedraagt tegenover mensen en/of dieren. 

Wat deze regels zijn, beschrijven we in de ‘beleidsregel gevaarlijke honden’. We vatten de beleidsregel hier kort samen. De complete beleidsregel is na te lezen op de website van de Overheid

Bent u of uw dier door een hond gebeten? Meld dit dan bij de politie of de meldkamer van handhaving

Maatregelen bij hinderlijk gedrag

Bijt een hond een persoon of dier maar is er geen sprake van ernstige verwondingen of gevolgen? 
Dan noemen we dit hinderlijk gedrag. Ook wanneer een hond personen of dieren lastigvalt zonder te bijten, noemen we dat hinderlijk gedrag. 
De eigenaar van deze hond krijgt eerst een waarschuwing. We verwachten van hem dat hij alle maatregelen zal treffen om herhaling te voorkomen. 
In sommige gevallen kan de burgemeester beslissen dat de hinderlijke hond de rest van zijn leven verplicht aan de lijn moet en/of verplicht een muilkorf moet dragen. 

Maatregelen bij gevaarlijk gedrag

Heeft een hond zich al meerdere keren hinderlijk gedragen? Of heeft een hond een persoon of dier zo erg verwond dat deze medische behandeling nodig heeft of als direct gevolg van de verwoning overlijdt? Dan noemen we dat gevaarlijk gedrag. Wanneer een hond ernstige schade veroorzaakt aan spullen, noemen we dit ook gevaarlijk gedrag. 
Een gevaarlijke hond moet de rest van zijn leven verplicht een muilkorf dragen en aan de lijn gehouden worden. Deze verplichting geldt als de hond op een openbare plaats of op het terrein van een ander loopt.

Wat als de eigenaar zich niet aan de verplichting houdt?

Als de eigenaar van een hond waarvoor een aanlijn- en/of muilkorfplicht geldt, zich hier niet aan houdt, dan legt de burgemeester deze eigenaar een ‘last onder dwangsom’ op. Dat betekent dat de eigenaar een geldbedrag moet betalen bij elke keer dat hij zich niet aan de verplichting houdt. 
De burgemeester kan een last onder dwangsom ook meteen na de aanlijn- en/of muilkorfplicht opleggen. Dan heet het een ‘preventieve last onder dwangsom’. Dit gebeurt wanneer er een hele grote kans is dat de eigenaar zich al meteen vanaf het begin niet aan de regels zal houden. 

Is een hinderlijke of gevaarlijke hond dat voor de rest van zijn leven?

De maatregel geldt in principe zo lang als de hond leeft. Maar als een hond twee jaar lang geen hinderlijk of gevaarlijk gedrag heeft laten zien, kan de eigenaar de burgemeester via een brief vragen om de aanlijn- en/of muilkorfplicht en/of de last onder dwangsom op te heffen. 
Om een einde te maken aan de aanlijn- en/of muilkorfplicht, moet de eigenaar het resultaat van een gedragstest van de hond aan de burgemeester kunnen laten zien. Uit deze gedragstest moet blijken dat het gedrag van de hond verbeterd is. En dat de kans klein is dat de hond opnieuw hinderlijk of gevaarlijk gedrag zal laten zien. Zo’n test moet worden afgenomen door een professionele gedragsbeoordeelaar. Deze moet de resultaten rechtstreeks aan de burgemeester sturen. 
Als de burgemeester vervolgens oordeelt dat de hond niet langer hinderlijk of gevaarlijk is, kunnen de maatregelen worden opgeheven.