Reizen met kinderen

Wat is het?

Uw kind moet een geldig paspoort of identiteitskaart hebben. Ook als uw kind jonger is dan 14 jaar.

Reist u met uw kinderen naar het buitenland en hebben zij een andere achternaam? Dan kan dit problemen opleveren bij de paspoortcontrole op het vliegveld. De ouders, verzorgers of personen die gezag over het kind hebben moeten u die toestemming geven. 

Wanneer een alleen reizende ouder toestemming nodig heeft

Er zijn verschillende situaties mogelijk waarin een ouder alleen met een minderjarig kind reist. Bijvoorbeeld:

  • Een ouder met gezamenlijk ouderlijk gezag reist alleen met kind. Hiervoor heeft u toestemming nodig
  • Een ouder met alleen het ouderlijk gezag (eenhoofdig) reist alleen met kind. Hiervoor heeft u geen toestemming nodig, maar wel aanvullende documenten
  • Een ouder zonder ouderlijk gezag reist alleen met kind. Hiervoor heeft u toestemming nodig
  • Er is 1 ouder overleden. Dan heeft u een uittreksel uit het gezagsregister nodig. U vraagt een uittreksel uit het gezagsregister schriftelijk aan. Dit doet u bij een rechtbank bij u in de buurt.

Wat moet ik doen?

Uw kind reist met een andere volwassene

Als uw kind jonger is dan 18 jaar en met een andere volwassene naar het buitenland reist, is toestemming nodig van de gezaghebbende ouder(s). Denk bijvoorbeeld aan een vakantie met een opa, oma of de ouders van een vriendje. Dit regelt u met het formulier 'toestemming reizen met minderjarige naar het buitenland'.

Mogelijke situaties:

Ik heb alleen het ouderlijk gezag

Ik heb alleen het ouderlijk gezag 

Heeft u alleen het ouderlijk gezag? Dan heeft u geen toestemming van de andere ouder nodig om met uw kind naar het buitenland te gaan. U moet wel kunnen bewijzen dat u zonder toestemming met uw kind mag reizen.

Bewijs

U neemt hiervoor mee:

  • recent (advies: niet ouder dan 3 maanden) internationaal uittreksel Basisregistratie Personen (BRP) van het kind met ouder- en gezagsgegevens. Dit document vraagt u aan bij de gemeente waar u woont.

Soms kunt u dit uittreksel niet krijgen. Dan kunt u deze 3 vervangende documenten meenemen:

  • (internationale) geboorteakte of (internationaal) uittreksel BRP van het kind met oudergegevens;
  • recent (advies: niet ouder dan 3 maanden) uittreksel BRP van de ouder met gezag met zijn of haar burgerlijke staat;
  • recent (advies: niet ouder dan 3 maanden) uittreksel uit het gezagsregister. Hier staat op dat het kind niet voorkomt in het gezagsregister.

Ouderlijk gezag via rechter

Kreeg u ouderlijk gezag via een uitspraak van de rechter? Neem dan mee:

  • recent (advies: niet ouder dan 3 maanden) uittreksel uit het gezagsregister.

Overleden ouder

Kunt u geen recent (advies: niet ouder dan 3 maanden) internationaal uittreksel BRP van het kind met ouder- en gezagsgegevens aanvragen? Neem dan mee:

  • internationale geboorteakte van uw kind met een kopie van de overlijdensakte van de andere ouder.

 

Ik heb gezamenlijk ouderlijk gezag

Wilt u zonder de andere ouder naar het buitenland reizen met uw kind? En heeft u samen het ouderlijk gezag? Dan heeft u toestemming nodig van de andere ouder met gezag.

Bewijs

U neemt hiervoor mee:

  • toestemmingsformulier ondertekend door de ouder die niet meereist;
  • kopie paspoort of identiteitskaart van de ouder die niet meereist;
  • recent (advies: niet ouder dan 3 maanden) internationaal uittreksel Basisregistratie Personen (BRP) van het kind met ouder- en gezagsgegevens. Dit document vraagt u aan bij de gemeente waar u woont.

Geen toestemming andere ouder

Weigert de andere ouder met gezag toestemming te geven? Dan kunt u vervangende toestemming vragen aan de rechter. Een advocaat is hiervoor verplicht.

Ik heb geen gezag

Ik heb geen gezag

Wilt u naar het buitenland reizen met een kind? En heeft u geen ouderlijk gezag? Dan heeft u toestemming nodig van beide ouders die niet meereizen.

Bewijs

U neemt hiervoor mee:

  • toestemmingsformulier ondertekend door beide ouders;
  • kopie paspoort of identiteitskaart van beide ouders;
  • recent (advies: niet ouder dan 3 maanden) internationaal uittreksel Basisregistratie Personen (BRP) van het kind met ouder- en gezagsgegevens. Dit document vraagt u aan bij de gemeente waar u woont.

In plaats van een uittreksel BRP kunt u ook een (internationale) geboorteakte van het kind meenemen.

Geen toestemming andere ouders

Krijgt u geen toestemming van de ouders? Dan kunt u vervangende toestemming vragen aan de rechter. Een advocaat is hiervoor verplicht.

Persoonlijk advies

Staat uw situatie niet in bovenstaande opties? Neem dan contact op met het Centrum Internationale Kinderontvoering voor persoonlijk advies.

Internationale kinderontvoering

Heeft u het vermoeden dat de andere ouder uw kind naar het buitenland wil meenemen? U kunt maatregelen nemen om de kans op een internationale kinderontvoering te verkleinen. Neem telefonisch contact op met het Centrum Internationale Kinderontvoering om uw situatie te bespreken. Zij geven u advies en informatie over welke stappen geschikt zijn in uw situatie.

Wat heb ik nodig?

  • Uw kind heeft een eigen paspoort of identiteitskaart nodig.
  • Indien nodig: het ingevulde en ondertekende toestemmingsformulier.
  • Indien nodig: een uittreksel uit het gezagsregister. 

Hoe werkt het?

Houd rekening met extra regels en uitgebreide controles door de Koninklijke Marechaussee aan de grenzen. De Koninklijke Marechaussee controleert ouders die alleen met een kind het Schengengebied in of uit reizen. Dit gebeurt om internationale kinderontvoering tegen te gaan.

Afspraak maken

Afspraak maken