Samen bouwen aan een betere buurt: vrijwilligers aan het roer in Rolduckerveld

In het hart van Rolduckerveld werken Luciënne Reinders en Swenn Engels onvermoeibaar om hun buurt een betere plek te maken. Zij zijn de drijvende krachten achter twee initiatieven die de wijk nieuw leven inblazen: de Geef en Neem shop en het Wijkpreventieteam Rolduckerveld. Samen met andere vrijwilligers en in nauwe samenwerking met de gemeente Kerkrade, zetten zij zich in voor hun mede buurtbewoners en zorgen ze voor een veiliger, hechter en duurzamer Rolduckerveld. Hun inzet bewijst dat kleine initiatieven een grote impact hebben op de gemeenschap.

De Geef en Neem shop: duurzaamheid en verbinding
Het idee voor de Geef en Neem shop ontstond op een praktisch moment. Veel bewoners verlieten de wijk door de renovaties en lieten spullen achter die nog prima herbruikbaar waren. “We hadden twee garageboxen waar bewoners spullen konden achterlaten”, vertelt Luciënne. “De ene box was voor afval, de andere voor bruikbare spullen. Die tweede raakte zo vol dat we wisten: hier moeten we iets mee doen”. Zo werd, met hulp van de woningcorporatie Heem Wonen en leegstandsbeheerder Maximus, de Geef en Neem shop geboren.

De shop biedt een laagdrempelige manier voor buurtbewoners om spullen te doneren en te hergebruiken. Luciënne benadrukt dat het initiatief meer is dan alleen een plek voor spullen: "het brengt mensen samen. Sommigen komen alleen om te brengen, anderen om te halen. Maar iedereen vindt er iets van waarde".

Wijkpreventieteam: samen zorgen voor veiligheid
Het Wijkpreventieteam richt zich op de veiligheid in de wijk. Wat begon als een kleine groep vrijwilligers tijdens de coronapandemie, is uitgegroeid tot een belangrijk onderdeel van de buurt. Het team werkt nauw samen met de gemeente, politie en handhaving om de veiligheid in de wijk te vergroten. “We hebben geleerd hoe we problemen kunnen melden en wat we kunnen doen als we iets verdachts zien”, zegt Luciënne. “Het is echt een wisselwerking geworden tussen ons, de gemeente en de buurtbewoners.”

Voor Swenn heeft zijn betrokkenheid bij het preventieteam een positieve invloed op zijn leven gehad: “ik zat veel binnen, maar door dit werk ben ik meer buiten gekomen en heb ik nieuwe mensen leren kennen. Het geeft me structuur en een doel.”

De kracht van samenwerking
De successen van de Geef en Neem shop en het Wijkpreventieteam zijn mede mogelijk gemaakt door de nauwe samenwerking met de gemeente Kerkrade. Nicole Dorscheidt, voormalig gebiedsregisseur van Rolduckerveld, speelde hierin een cruciale rol door de juiste ingangen te bieden en ondersteuning te bieden waar nodig. Ook de huidige gebiedsregisseur, Rianne Laumen, is enthousiast over de inzet van de vrijwilligers: “zonder mensen zoals Luciënne en Swenn zou er veel minder mogelijk zijn in de buurt. Zij zijn de spil in de gemeenschap”.

Rianne benadrukt dat de rol van de gemeente ondersteunend is, maar dat de initiatieven echt van de bewoners moeten komen. “Wij kunnen faciliteren en begeleiden, maar de kracht ligt bij de mensen zelf. Het is hun wijk, hun thuis”.

Oproep aan de inwoners van Kerkrade
De verhalen van Luciënne en Swenn laten zien hoe belangrijk vrijwilligerswerk is voor de gemeenschap. Hun inzet zorgt niet alleen voor een veiligere en duurzamere buurt, maar brengt ook mensen samen. Voor wie twijfelt om zelf een initiatief te starten, hebben zij een duidelijke boodschap: "begin gewoon. Zoek mensen om je heen die mee willen doen en neem contact op met de gemeente. Er is zoveel mogelijk als je het maar probeert".

Rianne Laumen sluit zich hierbij aan: “heb je een idee? Laat het ons weten! We kijken samen naar de mogelijkheden. Vaak is er meer haalbaar dan je denkt. Samen kunnen we Kerkrade nog mooier en leefbaarder maken”.

Wil jij ook een bijdrage leveren aan je buurt, of heb je een idee om Kerkrade te verbeteren? Neem dan contact op met de gemeente of spreek een van de vrijwilligers aan. Zoals Luciënne en Swenn laten zien, kun je met een beetje inzet en samenwerking een groot verschil maken.