Stadsgesprek muziekverenigingen
Verslag stadsgesprek muziek verenigingen
Stadsgesprek Muziekverenigingen
Op 22 mei 2023 vindt het eerste stadsgesprek plaats ten behoeve van de nieuwe beleidsnota cultuur. Het eerste stadsgesprek heeft het thema ‘Muziekverenigingen’ en vindt plaats in het Patronaat in Bleijerheide. De gesubsidieerde muziekverenigingen hebben allemaal gericht een uitnodiging ontvangen en verder is er een open oproep geplaatst op de sociale platformen en de VIA Kerkrade. De mensen hebben positief gereageerd op de uitnodiging blijkt uit de opkomst van zo’n 40 burgers.
Middels een vlog die op de socials heeft gestaan, wordt er een start gegeven aan het stadsgesprek. Waarna wethouder Schlangen de burgers welkom heet en dankt voor de mooie opkomst. Wethouder Schlangen introduceert de heer Erik Hoesbergen als moderator van het stadsgesprek en geeft het woord aan Wim Heijmans, de stadsdichter van gemeente Kerkrade. De Stadsdichter is gevraagd om een intro te bedenken voor het stadsgesprek. Vanuit zijn perspectief heeft hij een mooi prozagedicht geschreven en draagt hij dit voor het eerst voor aan de aanwezige burgers evenals de aanwezige ambtenaren.
Om de dialoog op gang te brengen is ervoor gekozen om te werken met het programma Mentimeter. De gasten kunnen via de telefoon inloggen bij het programma en om even te oefenen, vragen we een oefenvraag ‘Wat vinden jullie Kerkraads mooiste’? Hieruit zijn onderstaande antwoorden gekomen.
Iedereen begreep nu hoe het programma Mentimeter werkt. De vraag ‘Welke zaken zou u vanavond minimaal aan de orde willen stellen?’ volgt.
Samenleving
Ad Maarzackerweerd geeft aan; samenwerking op verenigingsniveau spreekt voor zich, dat is het thema wat veel naar voren zal komen.
Hij wenst graag te praten over samenwerking met festivals.
Met name voor het WMC en blow wilt hij een samenwerking op allerlei niveaus.
Meer samenwerking tussen jong en ouderen. In harmonieën zie je dit al heel sterk, hier werken jongeren en ouderen samen. Hoe krijgen we deze aansluiting ook in de koorwereld?
Andre krings: Als je jeugd wilt betrekken, zou je ook iets aan het programma moeten doen.
Enerzijds iets maatschappelijks, anderzijds programmering.
Samenwerking komt als meest voorkomende woord naar buiten bij de Mentimeter wat leidt tot een dialoog waarbij onder anderen onderstaande punten aanbod komen:
• Samenwerking met festivals als Orlando en WMC. Festivals hebben verengingen nodig en verenigingen de festivals. Hier moet meer op ingespeeld worden door de festivals.
• Ook jeugd was een veel voorkomend thema. Voor harmonieën is het werven van jeugd op meerdere manieren lastig en vraagt een grote investering. Kinderen hebben (vaak dure) instrumenten nodig, muziekles, moeten oefenen en naar repetitie. Dit vraagt veel van kinderen en hun ouders. Harmonie St. Caecilia Eygelshoven betaald voor kinderen het eerste jaar muziekles.
• Het KSO (Kerkraads Symfonie Orkest) geeft aan een donatie te doen voor de aanschaf van strijkinstrumenten voor kinderen en wilt op deze manier vorm geven aan een jeugdafdeling van het Symfonie Orkest. En roept andere verenigingen op dit ook te doen.
• Vraag wordt gesteld; Houden jullie elkaars agenda in de gaten, stemmen jullie op elkaar af?
• Mannenkoor St. Lambertus geeft aan dat men behoefte heeft aan sturing en hulp hierbij, met name in de programmering. Ze zien graag dat de verengingen elkaar meer opzoeken. En geven aan dat de eigen identiteit niet bovenop gesteld moet worden.
• In Chèvremont presenteren alle verenigingen zich binnenkort en gaan samen proberen leden te werven voor de verschillende verenigingen. Hierin wordt samen geïnvesteerd.
• Hoe krijgen we jeugd gebonden? Maar zeker ook hoe krijgen we allochtone burgers aangetrokken? De verenigingen hebben geen allochtone leden, ook op de muziekschool zijn er niet of nauwelijks allochtone studenten. Boeien en binden zijn hierin sleutelwoorden.
• Oudere koren zouden jongerenkoren erbij moeten vormen, orkesten, harmonieën ook een jongerentak.
• CantaYoung pleit voor een gezamenlijk jeugd harmonieorkest, zoals CantaYoung gezamenlijke koren heeft die wijk overstijgend zijn. Hier staan verenigingen niet perse onwelwillend tegenover, wel wordt de kanttekening geplaatst dat dit in eerste instantie een fusie van de jeugdafdelingen betekent maar dat dit op termijn ook een grote fusie van de verengingen betekend.
• Verengingen lopen aan tegen de middelen. Ze weten niet hoe nu verder. Behoefte is er aan een schakelrol van de gemeente. Hoe kunnen we dit soort bijeenkomsten met alle partijen vaker organiseren om een samenwerking echt body te geven. Hier ligt ook een rol voor de Klankstad Federatie.
• Kerkrade heeft veel kansen en zelfs goud in handen. Met de vele festivals en investering in muziek heeft Kerkrade nog steeds een redelijk unieke plek in de muziekwereld.
• Stichting Eurode wordt benoemd. Ligt hier een kans in de samenwerking met Duitse verengingen?
• Onderwijs en met name voortgezet onderwijs in de stad zijn van belang. Er is al goede samenwerking met het basisonderwijs, dit zou ook voor het voortgezet onderwijs goed zijn.
• Samenwerking klinkt mooi – maar volgens de oudere koren is dit niet te doen. Eer de jongerenkoren de juiste leeftijd hebben bereikt, zijn we een generatie verder.
• Volgens Cantayoung is de rol van een vereniging de vorming van jeugd en hebben zij ook een maatschappelijke rol, zoals bestrijding van eenzaamheid.
• Niet alleen investeren in harde middelen, maar ook mensen inspireren. Neem de ouders ook mee, anders is het afbreukrisico groot.
• Is een samenwerking met popbandjes en soortgelijke initiatieven mogelijk?
• Organisatie van evenementen wordt voor de verenigingen steeds moeilijk doordat er steeds meer regels bijkomen en het vaak niet duidelijk is, waar wel of een geen vergunning voor nodig is. Een overzicht van wat je moet aanvragen, wat erbij komt kijk e.d. zou fijn zijn. Gemeente moet faciliteren in het begeleiden van het organiseren.
• De samenwerking met het sociale domein wordt ook als wenselijk gezien. Kunnen er manieren gevonden worden om op bepaalde problematiek in te spelen en elkaar te versterken. Denk aan het bestrijden van kansenongelijkheid en eenzaamheid.
• Verengingen zouden online en op de schermen door de stad meer zichtbaar moeten zijn.
Conclusie eerste deel van de bijeenkomst:
1. Zet ons in als middel om andere doelen, bijvoorbeeld in het sociaal domein te bereiken, maar ook andersom.
2. We hebben iets moois in Kerkrade, laten we met zijn allen ervoor zorgen dat het mooi blijft en hierin ook de grenzen opzoeken als dit moet. Laten we meer de verbinding zoeken. Gemeente en uitvoerend veld kunnen het niet alleen.
Tevens geeft Erik ook aan dat een conclusie die we niet moeten vergeten is:
3. Meer aandacht voor inclusie – met name meer aandacht voor de allochtone bevolking.
Mentimeter resultaten
Gedicht stadsdichter Wim Heijmans
Stadsdichter Wim Heijmans schreef speciaal voor het stadsgesprek het gedicht sjpraose
sjpraose
va leddere
frisj aajesjtraeche
i vräud
sjtuuts vuur
leëvenslós
sjpraose
va leddere
vermolmd
i mismód
verpolvere
leëvensvräud
spraose
va tuen
klinkend
i moeziek
drage zörg
verbóngeheet
sjpraose
oes d’r sjoeës
los ze klinke
ze sjenke kinger
leëvensdaag
ze zunt ’t weëd
verdene ‘t
joa
do re
ma mi
e kingerlid
kriet vluejele
ma mi
Fotoverslag stadsgesprek muziekverenigingen
De verenigingen die deelnamen aan het gesprek:
- Accordia Kerkrade
- CantaYoung
- Harmonie st. Aemiliaan
- Harmonie St' -Caecilia Eygelshoven
- Harmonie St. Caecilia Spekholzerheide
- Harmonie St. Gregorius
- Harmonie Sainte Marie
- Harmonie St. Jozef Kaalheide
- Jeugdkoor de Zanglijsters Eygelshoven
- kerkelijk Zangkoor St. Petrus Chevremont
- Kerkraads Fanfare Orkest
- Kerkraads Symfonie Orkest
- Klankstadfederatie Kerkrade
- Koninklijk Kerkraads Mannenkoor Lambertus
- Mandoline Orkest Napoli Kerkrade
- Mannenkoor David
- Philomena
- SMK Parkstad
- Sobórnost
- St Callistus Terwinselen
- Stichting Orgelkring Kerkrade
- Vocaal Ensemble Kerkrade