Vergunning checken en vooroverleg

Als initiatiefnemer kunt u in het nieuwe Omgevingsloket een vergunningcheck doen. U controleert dan of u uw plannen mag uitvoeren of dat u daar een vergunning voor nodig heeft of melding van moet doen. Dit doet u door een aantal vragen te beantwoorden. 

Als u een vergunning nodig heeft, kunt u die direct aanvragen via het Omgevingsloket.

Als u eerst een vooroverleg wilt, kunt u dit hier ook regelen. U doet er als initiatiefnemer goed aan om in een vroeg stadium contact te leggen met de gemeente, vooral als u een (ruimtelijk) plan heeft dat (veel) invloed heeft op de omgeving.

Een van de ideeën achter de Omgevingswet is dat initiatiefnemers sneller duidelijkheid moeten krijgen over de haalbaarheid van hun plannen in de fysieke leefomgeving. Het vooroverleg speelt daarin een belangrijke rol. 

In een vooroverleg kijken wij samen met u of wij alle informatie hebben om er zo achter te komen of een voorgenomen initiatief realiseerbaar is. Misschien moet u de activiteit duidelijker omschrijven of dienen er gegevens aangevuld te worden. 

Een vooroverleg is niet verplicht. Maar door gebruik te maken van een vooroverleg voorkomt u dat u tijdens de vergunningsaanvraag voor verrassingen komt te staan. Ook krijgt u tips mee voor het aanvragen van de omgevingsvergunning.  Door de informatie aan de voorkant te verzamelen kan de behandeling van uw aanvraag of verzoek sneller gaan en hoeft u minder lang op uw vergunning te wachten. 

Principe-aanvraag

Binnen de gemeente Kerkrade noemen wij dit vooroverleg een principe-aanvraag. Een principe-aanvraag kunt u aanvragen via onze website en via het Omgevingsloket

Een principe-aanvraag is een concept-vergunningaanvraag. U geeft in grote lijnen aan bij de gemeente wat u wilt gaan doen. Wij toetsen vervolgens uw plan of idee en geven de mogelijkheden of onmogelijkheden aan. Of we vertellen u welke aanpassingen nodig zijn.  

Intaketafel

Voor complexere initiatieven kunt u als initiatiefnemer gebruikmaken van de Intaketafel. Dit zijn initiatieven waarvoor bijvoorbeeld het bestemmingsplan gewijzigd moet worden, of waarvoor wij als gemeente een uitgebreide procedure moet volgen om het initiatief mogelijk te maken. Denk hierbij aan het vestigen of uitbreiden van een bedrijf, of het bouwen van meerdere woningen. 

Aan de Intaketafel bespreken verschillende medewerkers van de gemeente of het initiatief haalbaar en wenselijk is. Zo weet u snel of het zinvol is om uw plan verder uit te werken.

Het overleg aan de Intaketafel is een informeel vooroverleg. Na overeenstemming aan de Intaketafel dient u de definitieve vergunningaanvraag in. Daarna wordt uw aanvraag formeel beoordeeld.

Omgevingstafel

Voor hele grote en complexe initiatieven is er ten slotte dan nog de Omgevingstafel. Aan de Omgevingstafel gaat u als initiatiefnemer in gesprek met alle belangrijke gesprekspartners van de gemeente zoals het waterschap, de provincie, het Rijk, de omgevingsdienst, de welstandscommissie, de veiligheidsregio en de GGD. U bekijkt samen de haalbaarheid en wenselijkheid van uw plannen. Hierna krijgt u een advies waarmee u de vergunningsaanvraag kunt opstellen en indienen.  

Vergunningvrij bouwen

Onder de Omgevingswet kan bij bouwen sprake zijn van de technische bouwactiviteit en de omgevingsplanactiviteit met betrekking tot bouwwerken.

Het Rijk heeft bij beide activiteiten een aantal activiteiten vrijgesteld van de vergunningplicht. De gemeente kan daarnaast in het omgevingsplan ook andere activiteiten niet omgevingsvergunningplichtig maken.

Meer hierover leest u op de website van Informatiepunt Leefomgeving

Wij helpen graag met vragen en initiatieven

De totale doorlooptijd van een officiële vergunningsaanvragen wordt ingekort. Dit betekent dat de informele procedure (vooroverleg) nog belangrijk wordt. Als gemeente helpen wij graag met vragen en initiatieven.

Wij adviseren om altijd eerst in overleg te gaan met ons voordat u een vergunningaanvraag indient.