Vervangende stempas, kiezerspas of volmacht aanvragen
Heeft u geen stempas ontvangen? Of bent u deze kwijt of is hij kapot? Vraag dan eenvoudig een vervangende stempas aan.
Stempas
Kiezers krijgen - uiterlijk 14 dagen voor de verkiezingen - op hun huisadres een uitnodiging om te stemmen: een stempas. Met een stempas kan de kiezer in elk stembureau binnen de gemeente stemmen.
De kiezer neemt de stempas op de verkiezingsdag mee naar het stembureau, samen met een identiteitsbewijs. Dit identiteitsbewijs mag maximaal vijf jaar verlopen zijn.
Is een kiezer niet in de gelegenheid om zelf zijn stem uit te brengen, dan kan hij dit bij volmacht door een andere kiezer laten doen.
Op de stempas staat het adres van het voor de kiezer dichtstbijzijnde stembureau. Dit neemt niet weg dat een kiezer in een stembureau naar keuze binnen de gemeente zijn stem kan uitbrengen.
Bij verhuizing
Als een kiezer in verkiezingstijd verhuist, kan het zijn dat hij alleen kan stemmen in zijn oude gemeente. Het adres waarop de kiezer op de dag van kandidaatstelling, 23 april 2024, officieel staat ingeschreven, bepaalt waar hij kan stemmen. Op dit adres wordt de stempas bezorgd.
Kiezers kunnen een kiezerspas aanvragen. Daarmee kunnen zij stemmen binnen heel Nederland. Met een kiezerspas kan dus in de nieuwe gemeente worden gestemd. De kiezer kan ook iemand uit zijn oude woonplaats machtigen om namens hem te stemmen.
Vervangende stempas
Via deze pagina kunt u binnenkort eenvoudig digitaal een vervangende stempas aanvragen. Het is niet meer mogelijk om een vervangende stempas digitaal aan te vragen.
Volmacht
Bij de Europese verkiezingen 2024 is het toegestaan te stemmen bij volmacht.
Een machtiging geven kan:
- met een volmachtsbewijs die u kunt aanvragen bij de gemeente of
- door overdracht van uw stempas.
Onderhandse volmacht
Om een machtiging te geven, gebruikt een kiezer het gedeelte van de stempas dat daarvoor is bestemd op de achterzijde. Dit heet een onderhandse volmacht. De kiezer moet de gegevens invullen en hij en de gemachtigde moeten beiden tekenen.
Een onderhandse volmacht kan alleen worden gegeven aan een kiezer die in dezelfde gemeente woont. Kiezers kunnen geen volmacht verlenen in een stemlokaal. De persoon die wordt gemachtigd, kan de volmachtstem alleen tegelijkertijd met zijn eigen stem uitbrengen.
Bij het stemmen moet de gemachtigde een identiteitsbewijs of een kopie daarvan tonen van de volmachtgever. De gemachtigde kan het identiteitsbewijs van de volmachtgever ook via smartphone of tablet tonen. Het identiteitsbewijs mag op de dag van de stemming maximaal vijf jaar verlopen zijn.
De Rijksoverheid probeert misbruik met kopieën van identiteitsbewijzen tegen te gaan. Mensen die een kopie van hun ID-bewijs maken, wordt geadviseerd het volgende op de kopie te schrijven:
- dat het een kopie is;
- voor wie of welk product de kopie bedoeld is;
- de datum waarop degene de kopie afgeeft;
- de kiezer streept zijn/haar burgerservicenummer door in het document, ook in de strook nummers onderaan het identiteitsbewijs.
Een volmachtgever die uiteindelijk toch in de gelegenheid is om zelf te gaan stemmen, kan de onderhandse volmacht intrekken. In dat geval moet hij zijn tot volmacht omgezette stempas terugvragen bij de gemachtigde. Met deze stempas kan hij alsnog stemmen.
Schriftelijke volmacht
- Bij het gemeentelijke Klant Contact Centrum (KCC) en op onze website zijn gratis verzoekschriften verkrijgbaar waarmee u een volmachtsbewijs kunt aanvragen.
- U dient uiterlijk op 3 juni 2024 tot 17.00 uur dit verzoekschrift in bij de gemeente waar u op 23 april 2024 als kiezer bent geregistreerd.
- De gemachtigde hoeft, anders dan bij een onderhandse volmacht, niet in dezelfde gemeente geregistreerd te staan. Bij inwilliging van het verzoek ontvangt de gemachtigde per post een volmachtsbewijs.
- Bij inwilliging van het verzoek ontvangt de gemachtigde per post een volmachtsbewijs.
- De gemachtigde brengt de volmachtstem tegelijk uit met de eigen stem.
- U bent als volmachtgever niet bevoegd de volmacht in te trekken of in persoon aan de stemming deel te nemen.
- U kunt maximaal 2 volmachtstemmen uitbrengen tegelijkertijd met uw eigen stem.
Download hier het formulier waarmee u een volmachtsbewijs kunt aanvragen.
Machtiging door overdracht van uw stempas
- Na ontvangst van uw stempas kunt u deze tot en met de dag van de stemming overdragen aan een andere kiezer.
- Zowel u als de gemachtigde zijn op de dag van de kandidaatstelling (23-04-2024) als kiezer in dezelfde gemeente ingeschreven.
- De gemachtigde brengt zijn volmachtstem tegelijk uit met de eigen stem.
- Een volmacht die verleend is door overdracht van de stempas kan tot het uitbrengen van de volmachtstem door de volmachtgever worden ingetrokken.
- Een kiezer mag niet meer dan twee aanwijzingen als gemachtigde aannemen.
Maximaal 2 volmachten
De gemachtigde persoon mag maximaal twee volmachten aannemen. Hij kan de volmachtstem alleen tegelijkertijd met zijn eigen stem uitbrengen. De gemachtigde overhandigt het volmachtbewijs aan de stembureauleden, die vervolgens zijn identiteit en papieren controleert.
Kiezerspas
Via deze pagina kunt u eenvoudig digitaal een vervangende kiezerpas aanvragen.
Klik op hier om uw kiezerspas aan te vragen.
Let op! Houd uw DigID inloggegevens bij de hand. U heeft deze nodig om in te loggen.
Als een kiezer voor de Europese verkiezing in een andere gemeente wil stemmen dan waar hij woont, kan hij een kiezerspas aanvragen. Met een kiezerspas kan een kiezer in alle Nederlandse gemeenten stemmen.
Een kiezer kan alleen met deze kiezerspas stemmen en hij krijgt geen nieuwe pas als de kiezerspas zoekraakt. Bij de stemming overhandigt de kiezer zijn kiezerspas en een identiteitsdocument aan het stembureau.
Schriftelijke aanvraag
Een schriftelijke aanvraag voor een kiezerspas moet uiterlijk vijf dagen voor de verkiezing zijn ontvangen. U dient uiterlijk 3 juni 2024 tot 17.00 uur dit verzoekschrift in bij de gemeente waar u op 23 april 2024 als kiezer bent geregistreerd.
Hiervoor is een formulier beschikbaar bij het KCC van de gemeente en online via onze website. Bij het verzoek dient een kopie van uw identiteitsdocument worden toegevoegd.
Download hier het formulier waarmee u een kiezerspas kunt aanvragen.
Mondelinge aanvraag
Een mondelinge aanvraag voor een kiezerspas kan uiterlijk op de dag voor de stemming tot 12.00 uur gedaan worden. De kiezer moet dan in persoon naar het gemeentehuis waar hij op de dag van kandidaatstelling als kiezer staat geregistreerd. Bij het verzoek dient ook een kopie van een document zoals bedoeld in artikel 1 van de Wet op de identificatieplicht te worden overlegd.