Wethouder Raoul Vinken stelt zich voor
Na het vertrek van wethouder Tim Weijers heeft de gemeente Kerkrade twee nieuwe wethouders verwelkomd: Raoul Vinken en Nicolle Heijltjes. Na hun eerste maanden in functie blikken zij terug op hun start en delen zij hun ambities voor de toekomst.
Het huidige college van burgemeester en wethouders bestaat uit zeven wethouders en burgemeester Petra Dassen-Housen. Zij vormen samen een sterk team dat zich inzet voor een vitaal en uitdagend Kerkrade.
"Samen met anderen werken aan een stad die bloeit, dát geeft me energie."

Paspoort Raoul Vinken
Politieke partij: Burgerbelangen Kerkrade
Geboren op: 9-7-1991
Woont in: Kerkrade, Rolduckerveld
Portefeuille: Mobiliteit, Wijkontwikkeling, Centrummanagement, Informatisering & Automatisering en Wijkwethouder Noord
Welke persoon zou jij nog graag willen ontmoeten en waarom?
Als ik iemand zou mogen ontmoeten, zou dat niet per se één specifieke persoon zijn, maar eerder mensen die een frisse blik hebben op vraagstukken. Mensen die anders naar informatie kijken, nieuwe ideeën aandragen en helpen bij het vinden van slimme oplossingen.
Deze denkers en vernieuwers zijn ontzettend waardevol, omdat ze buiten de gebaande paden durven te treden en met creatieve, praktische oplossingen komen. Door met hen in gesprek te gaan en samen te werken, kunnen we tot betere en effectievere beslissingen komen.
Op welke prestatie ben jij het meest trots?
Er zijn meerdere prestaties waar ik trots op ben, zowel klein als groot. Het belangrijkste voor mij is dat ik iets kan betekenen voor de mensen in de wijk. Of het nu gaat om het veiliger maken van een straat, het organiseren van een evenement om de buurt levendiger te maken, of simpelweg iemand helpen met een hulpvraag—als ik zie dat mensen tevreden zijn en ik hun zorgen of frustraties heb kunnen wegnemen, geeft mij dat veel voldoening.
Daarnaast ben ik trots op mijn persoonlijke groei binnen Burgerbelangen. Op mijn 17e begon ik als jong lid en mocht ik nét meedoen met de verkiezingen. Hoewel ik toen net niet genoeg stemmen had voor een zetel, ben ik commissielid geworden. In de afgelopen 16,5 jaar heb ik een mooie ontwikkeling doorgemaakt, die uiteindelijk heeft geleid tot mijn wethouderschap. Die reis, van betrokken jongere tot bestuurder, is iets waar ik met trots op terugkijk.
Wat weten de inwoners van Kerkrade nog niet over jou?
Ik denk dat de inwoners van Kerkrade al veel over mij weten. Bijvoorbeeld dat ik tijdens carnaval optreed en zo op een laagdrempelige manier in contact kom met mensen. Dat vind ik niet alleen ontzettend leuk, maar het helpt me ook om te horen wat er speelt in de wijken—zaken die je als bestuurder misschien niet altijd meteen oppikt.
Wat mensen misschien minder beseffen, is dat je op zo’n moment privé en ontspannen bezig bent, maar tegelijkertijd de stad en haar inwoners op een andere manier leert kennen. Daarnaast blijf ik incidenteel optreden, vooral als ik daarmee iets kan betekenen voor mensen die het moeilijk hebben. Door de week is dat lastiger te combineren, maar waar het kan, zet ik me daar graag voor in.
Hoe waren de eerste twee maanden als wethouder?
De eerste twee maanden als wethouder waren hectisch, maar ontzettend leerzaam en inspirerend. Naast mijn werk als parttime adviseur voor CNV was het vooral een kwestie van balans vinden. Ik heb veel tijd besteed aan het opbouwen van dossierkennis, het leren kennen van collega’s en het plannen van afspraken—dat kost tijd en energie, maar is essentieel om een sterke basis te leggen.
Ik heb veel ambities en wil me volop inzetten, maar tegelijkertijd vind ik tijd voor het gezin en ons zoontje heel belangrijk. Daarom probeer ik een goede balans te vinden, zodat ik zowel professioneel als privé de juiste aandacht kan geven aan wat echt telt.
Wat kan de burger van je verwachten? Waar ga jij je de komende jaren sterk voor maken?
Burgers mogen van mij 100% inzet verwachten. Ik doe nooit loze beloften, maar ik wil altijd graag helpen waar dat kan. Iedereen met wie ik samenwerk, wil ik zo goed mogelijk van dienst zijn. Ik vind het belangrijk om realistisch te blijven en eerlijk te communiceren, ook als iets niet mogelijk is. Nee zeggen is nooit leuk, maar ik zal altijd mijn best doen om te zoeken naar wat wél kan.
Wat dreef jou om politiek actief te worden?
Ik ben op jonge leeftijd begonnen in de politiek, al op mijn 17e. Destijds frustreerde het me dat er voor jongeren weinig te doen was en dat veel speel- en sportveldjes in slechte staat waren. Ook vond ik dat er meer reuring in de stad mocht komen. Ik geloof dat als je ergens iets van vindt, je niet alleen maar vanaf de zijlijn moet roepen—je moet zelf in actie komen. Daarom heb ik ervoor gekozen om me bij een lokale partij aan te sluiten, omdat je daar echt iets kunt betekenen. Wat ik het mooiste vind, is de vrijheid om een eigen koers te bepalen en daadwerkelijk iets te doen. Samen met anderen werken aan een stad die bloeit, dát geeft me energie."