Wethouder René van Drunen en het Festival ’t Kirchroa va Mörje
Wethouder René van Drunen heeft zowel duurzaamheid als afval en milieu in zijn portefeuille. Omdat hij het woord ‘duurzaamheid’ intussen een containerbegrip vindt koos hij voor het festival bewust voor een naam die de toekomst vertegenwoordigd. Maar niet die van de verre toekomst, maar juist die van morgen. Een festival ter bewustwording van de klimaatverandering en wat we daar zelf én samen aan kunnen doen.
Duurzaamheid va Mörje
Hitteplan, klimaatadaptatie, wateroverlast, circulaire economie, warmtetransitie, (grootschalig) energie opwekken, mijnwater vanuit Duitsland. Allemaal onderwerpen die de revue passeren binnen de Duurzaamheidsagenda van de gemeente Kerkrade. De gevolgen van de klimaatverandering aanpakken is een enorme opgave die vandaag al onze aandacht vraagt, en waar ieder van ons ook zelf wat aan kan doen. Met de overheid als ondersteuner en inspirator.
“Bewustwording is de eerste uitdaging”, zegt wethouder van Drunen. “En vervolgens het echt meedoen van iedereen. De transitie is een opgave voor ons allemaal, niet alleen voor de gemeente. We willen onze inwoners uitdagen en enthousiasmeren, want vooruitkijken betekent voordelen behalen. Voor je portemonnee, je huis en je leefomgeving. Samen sterker voor morgen en de komende generaties. Meer dan eens worden de maatregelen als vingerwijzen of opofferen gezien, maar je kunt het ook anders zien. Het samen oppakken biedt kansen om de levensstandaard te verhogen en onze gemeente - beter in te richten.”
Wat doen we als gemeente om mensen hiermee te helpen?
Gemeente Kerkrade wil stappen zetten op het gebied van duurzaamheid en dit op verschillende domeinen. Wethouder René van Drunen heeft daarbij een duidelijke focus op de energie armoede: “Zorgen dat elke woning efficiënt voorzien kan worden van energie en warmte is één van mijn grote doelen! Een ambitie die we alleen waar kunnen maken als iedereen meebeweegt en meedoet.”
Een aantal speerpunten:
- Energie en Klimaat Fonds Kerkrade (EKFK) als een van de onderdelen van het Isolatie en Verduurzamingsprogramma.
- Energie armoede: de uitwerking van een witgoedregeling en de inzet van klussenteams in samenwerking met de WoonWijzerWinkel Limburg.
- Communities of the Willing gefaciliteerd door de Provincie Limburg om met gemeenten, woningcorporaties en andere externen gezamenlijk te werken aan oplossingen op de middellange termijn tegen energiearmoede.
- Werkgroep Zon op dak, ter stimulering van zonnepanelen.
- Plannen indienen voor het Nationaal Isolatieprogramma om onder andere 2,5 miljoen woningen te verduurzamen/energiezuiniger te maken.
- Het uitwerken van de Transitievisie Warmte (TVW 2.0).
- Circulariteit:
- Het SUPERLOCAl project.
- Het opstellen van een ‘Uitvoeringsprogramma Circulaire Economie’.
- Circulair bouwen als een van de speerpunten binnen de Regio Parkstad.
- De uitvoering van een ‘Urban Mining Scan’.
- Binnen de gemeente afval sorteren inclusief de gft-stroom en het vergroten van de bewustwording onder de werknemers middels kennissessies.
Festival ’t Kirchroa va Mörje
Van Drunen: “Het festival moet bruisend zijn, inspireren tot actie, en mooie Kerkraadse voorbeelden tonen. We staan aan het begin van belangrijke veranderingen. Om te helpen in de zoektocht naar oplossingen moeten we dicht bij de inwoners staan en een zo breed mogelijke ondersteuning bieden op allerlei gebieden. Het Festival ’t Kirchroa va Mörje wordt de komende jaren een grotere paraplu en dient nu als startpunt om verder te groeien. Om op het gebied van duurzaamheid en het sociale domein mensen in hun kracht te zetten, met de gemeente als helpende hand. Een groeimodel, een informatiepunt, een hoogtepunt om te laten zien wat we kunnen. In gesprek gaan, de wijken ingaan, ophalen waar inwoners, bedrijven en verenigingen mee bezig zijn en zelf oplossingen zien. Samen slimmer worden. De noodzaak is er en het is meer dan duidelijk dat er iets moet gebeuren. We hebben het de afgelopen tijd te voorzichtig verteld en het wordt tijd het gevoel van urgentie te verhogen. We hebben al een transitie achter de rug en dit kunnen we echt nog eens. Van kolen naar gas en van gas naar groen. Alle benodigde ingrediënten zijn er en als we collectief bereid zijn een bijdrage te leveren, gaat het zeker lukken.”
Bekijk alle 18 evenementen van het Festival ’t Kirchroa va Mörje van 14 t/m 21 oktober