Wonen in een monument
Veel mensen vinden het bijzonder om in een monument te wonen. Een monument brengt wel verantwoordelijkheden met zich mee. Zo zijn er regels voor het uiterlijk van een monumentaal pand. Wilt u iets veranderen? Dan heeft u vergunningen nodig.
Bij veranderingen aan een monument heeft u meestal een omgevingsvergunning nodig. Dit geldt niet alleen voor aanbouw of het plaatsen van een dakraam, maar ook voor bijvoorbeeld veranderingen in de huisindeling. Ook voor bepaalde onderdelen van uw monument, zoals ramen, rieten daken en kleuren, zijn er in regels en uitgangspunten.
Monumentale panden zijn uniek in vormgeving en geschiedenis. U leeft in een woning met karakter, beeldbepalend in de straat, in de wijk, wellicht in het dorp of zelfs in de regio. Monumenten geven meerwaarde aan uw woongenot. De sfeer, architectuurstijl en natuurlijk de uitstraling kunnen als voordelen worden gezien.
Steeds vaker wordt de monumentale status van een woning onderdeel van de afweging om de woning wel of niet te kopen. Het stijgend aantal monumenten is daar een oorzaak van. Een andere oorzaak is dat een monumentale status steeds meer als een meerwaarde wordt gezien dan als een last.
Veel potentiële kopers op zoek naar een woning zoeken niet bewust naar een monument. De monumentale status komt vaak via het opvragen van informatie bij de gemeente of via de makelaar aan het licht. Door vroegtijdig te informeren naar de status van een pand krijgt u meer inzicht in de voordelen van een monument als
Leningen en subsidies
Een monument onderhouden of restaureren kan veel geld kosten. Soms kan de Rijksoverheid u daarbij helpen. Wilt u meer weten over voordelige leningen en andere subsidies?
- Kijk voor fiscale aftrekmogelijkheden op de pagina Werkzaamheden aan uw rijksmonumentenpand op de website van de Belastingdienst;
- Op de webpagina Ik ga mijn monument restaureren van het Nationaal Restauratiefonds leest u meer over een goedkope lening voor woonhuizen en boerderijen zonder agrarische functie;
- Voor de subsidie voor restauratie of het in stand houden van uw monument, gaat u naar de pagina Subsidies op de website van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.