De gemeente Kerkrade vindt het ontzettend belangrijk om de stem van kinderen te horen. Daarom hebben we een kinderraad, die alle kinderen in onze gemeente vertegenwoordigt. Deze raad bestaat uit enthousiaste leerlingen van groep 7 van basisscholen die vallen onder onderwijsstichting MOVARE in Kerkrade. De voorzitter van de kinderraad is de kinderburgemeester. Samen denken en praten zij mee over onderwerpen die voor kinderen echt van betekenis zijn. Zo zorgen we ervoor dat ook de jongste inwoners een stem hebben in wat er in hun stad gebeurt!

Kinderraad

Sinds 2020 heeft Kerkrade een eigen Kinderraad, waarin kinderen meedenken en meepraten over gemeentelijk beleid. Deze raad bestaat uit leerlingen van groep 7 en 8 van basisscholen die vallen onder onderwijsstichting MOVARE, en vertegenwoordigt de stem van alle kinderen in de stad. De kinderraadsleden komen ongeveer zes keer per jaar bijeen onder leiding van de kinderburgemeester, die als voorzitter fungeert. Tijdens de vergaderingen bespreken de kinderen onderwerpen die vooral relevant zijn voor hun leeftijdsgroep, met de nadruk op zaken die kinderen tot 12 jaar direct aangaan. Daarnaast vraagt de gemeente soms ook om hun mening over andere beleidszaken.

Het initiatief voor de Kinderraad is een samenwerking tussen de gemeente Kerkrade en onderwijsstichting MOVARE. Door kinderen actief te betrekken bij het beleid, krijgen zij al op jonge leeftijd interesse in politiek en leert de gemeenteraad wat er leeft onder deze doelgroep.

Bij de installatie van een nieuwe Kinderraad legt ieder lid de eed af in de Raadzaal van het Raadhuis. De burgemeester roept de kinderen een voor een naar voren voor dit officiële moment. Zo wordt de betrokkenheid van de jeugd bij de lokale politiek op een feestelijke manier benadrukt.

Kinderburgemeester

De kinderburgemeester is niet alleen de voorzitter van de Kinderraad, maar vervult ook een belangrijke representatieve en ceremoniële rol. Als ambassadeur van de kinderen begeleidt de kinderburgemeester de burgemeester bij verschillende evenementen zoals Koningsdag, Dodenherdenking en Bevrijdingsdag. Tijdens deze gelegenheden houdt de kinderburgemeester somsook korte toespraken namens de kinderen van Kerkrade.

Ambtsketen

Net als de burgemeester heeft ook de kinderburgemeester een eigen ambtsketen. Deze bijzondere keten bestaat uit 13 houten schakels, die symbool staan voor iets dat nog in ontwikkeling is. De schakels zijn met elkaar verbonden door middel van metalen elementen. De keten is ontworpen door kunstdocente Ghislaine Ortmans.

Onderwerpen

Voorafgaand aan de raadsvergaderingen worden de onderwerpen besproken met de ambtenaren. De kinderen hebben van tevoren een aantal bespreekpunten op papier gezet en doorgegeven aan de ambtenaren. Zij ondersteunen het proces en begeleiden de kinderraadsleden. Na iedere raadsvergadering worden de besproken onderwerpen uitgewerkt door de ambtenaren. Als het nodig is, wordt ook de school erbij betrokken. Voorbeelden van onderwerpen die door de kinderraad behandeld worden, zijn: zwerfafval, pesten, armoede, de natuur en de verkeersveiligheid rondom scholen.

Voorafgaand aan de raadsvergaderingen krijgen de kinderraadsleden de kans om hun ideeën te bespreken met de ambtenaren. De kinderen stellen vooraf een aantal belangrijke bespreekpunten op en delen deze met de ambtenaren, die hen ondersteunen en begeleiden tijdens het proces.

Na elke vergadering worden de besproken onderwerpen verder uitgewerkt door de ambtenaren. Als dat nodig is, wordt ook de school ingeschakeld om samen te werken aan oplossingen. Onderwerpen die de kinderraad aanpakt, zijn onder andere zwerfafval, pesten, armoede, de natuur en verkeersveiligheid rondom scholen. Op deze manier maken de kinderen echt impact en worden hun stem en ideeën serieus genomen!